Geplaatst door: 
Biografie

Minke Kraijer

Minke Kraijer (Zwolle, 07-06-1950) studeerde Russisch aan de Volksuniversiteit. Ze besteedt veel tijd aan schrijven, tekenen en lezen. Het Zwols ligt haar na aan het hart. Ze is lid van de Zwolse Dialektkringe en haar doel is het Zwols te behouden als volwaardige cultuurtaal. Bij het Deltion College gaf ze van 2000 tot 2012 taal- en cultuurcursussen van acht avonden per jaar, waaraan steeds 24 volwassenen deelnamen. Minke Kraijer schrijft wekelijks een column Zwolse proat in de huis-aan-huiskrant De Peperbus. Korte verhalen in t Zwols en Nederlands zijn gebundeld in Mien Ome Jan... (Zwolle: Evenboer, 2007) en tot 2015 schreef ze jaarlijks de teksten voor het door de IJsselacademie georganiseerde Groot Zwols Taaldictee.

Minke Kraijer schrijft ook regelmatig gedichten in het Zwols en in het Nederlands, zoals 'De Vechte' in Verdan; Oaweriessel schrif (Enschede, Van Deinse Instituut e.a., 1999, maart. 44 blz. 4) en 'Stadsbeeld / As Adam ad eweten' in Geen dag zonder gedicht (Zwolle; Waanders, 2009).

Ze schreef, samen met Henk Mulder, Dick Visscher en Philomène Bloemhoff, Op zien Zwols: woordenboek van de Zwolse taal (Kampen : IJsselacademie, 2009). Ze was vooral de motor van dit project, waaraan vanaf 1986 veertig personen hebben meegewerkt. Aan het boek is een audio-cd toegevoegd met daarop verhaaltjes om de uitspraak van de Zwolse woorden te beluisteren.

 

Naar aanleiding van de uitgave van het Zwolse woordenboek schreef Wim Lubberding: ‘In 1986 richtten mien vrouwe Henny en ik namens de Dialektkringe Salland en Oost-Veluwe, de Zwolse werkgroep op. Wie woonden van 1969 tut 1992 in Zwolle. Wie begonnen (as Dèventernaren) met een inventarisatie van Zwolse woorden. Zes jöar hebbe wie an de karre meugen trekken. Anderen hebt het stöksken oaver enommen. En het resultoat mag d'r wèzen. Härtstikke gefilseteerd met zo'n prachtig book. Hulde an m.n. de Zwolse werkgroep.’