Geplaatst door: 
Biografie

Ton Kolkman

Ton Kolkman (Holten, 31-12-1950) studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij Hendrik Entjes. Hij was medeoprichter van De Pennevogel, ’n vereljoors streektaal-tiedschrift vuur Noord-en Oostnederlaand, samen met studenten Tim Scherings uit Ezinge, Henk Bloemhoff uit Nijerberkoop en Jannie Bakker uit Genemuiden. Verder was hij ook medeoprichter van de Kreenk vuur de Twentse Sproak en Roet (het Drentse letterkundig tijdschrift) en was hij redactielid voor Twente van De Moespot .

Hij was zeer vooruitstrevend: hij probeerde nieuwe wegen te banen terwijl de meeste ‘platschrievers’ nog erg traditioneel waren. Ook in zijn beschouwende stukken over literatuur had hij vaak een felle toon.

Zijn werk is te vinden in verschillende periodieken en in verzamelbundels van de Nedersaksische streektaalorganisaties, alsook in ’t Witte Peerd. Zijn verdwijnen uit de wereld van de Twentse ‘platschrievers’ omstreeks 1980 was net zo abrupt als zijn verschijnen erin.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Bron afbeelding: Foto Geleraaf.nl (n.d.). Ton Kolkman [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 18 mei 2016, van http://www.geleraaf.nl/2009-4/fjazz/fjazz.html