Geplaatst door: 
Biografie

Willem Mateboer

Willem Mateboer (Genemuiden, 1929 – Zwolle, 26-03-2015), leraar aan en directeur van een scholengemeenschap voor economisch en administratief onderwijs, was naast zijn werk bezig met het verzamelen van woorden in het Genemuider dialect en van wat bij “Gælleminiger eigen” behoorde. Dat resulteerde in het Gællemuniger woordnboek (Zwolle; Mateboer, herdruk 2007). Mateboer was in 1973 een van de tien oprichters en eveneens de eerste voorzitter van de Gællemuniger Taelkrink, later opgegaan in de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden. Om de stichting meer gestalte te geven richtte hij in 1976 het kwartaalblad Oud Nieuws op. Hij heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis van Genemuiden en tevens meegewerkt aan het programma van de Gaellemuniger Taelkrink, dat op ZwartewaterFM wordt uitgezonden.

Bron: http://www.oudgenemuiden.nl/category/paginas/statisch/

Bron afbeelding: Stichting Vrienden Van Oud Genemuiden (2014). Willem Mateboer [Online afbeelding]. Geraadpleegd op 19 mei 2016, van http://www.oudgenemuiden.nl/paginas/statisch/willem-mateboer/

NB: De bovenstaande link in de bronvermelding stuurt u door naar een pagina waarop het overlijden van Willem Mateboer wordt besproken.